Trådløs opladning er den nyeste metode til at oplade batteriet på din smartphone. Trådløse opladere gør livet enklere og reducerer det rod, der opstår, når opladningskabler optager plads og vikler sig sammen. Der er en række muligheder at vælge imellem med forskellige designs og stilarter samt de bonusfunktioner, de tilbyder.
Men hvis du tøver med at tage et dyk ind i denne nye og spændende verden af kabelfri opladning til din smartphone, tablet og enhver anden gadget, så er dette indlæg for dig.
Nye teknologier får os til at undre os og tænke over, hvor sikre og effektive de er. Når du har investeret en hel del i din nyeste iPhone eller Samsung Galaxy smartphone, er det vigtigt at finde en pålidelig trådløs opladningsplade.
I dette indlæg diskuterer vi nogle almindelige spørgsmål om trådløs opladning af dit telefonbatteri. Vi giver dig også nogle nyttige tips og måder at forbedre din oplevelse med trådløse opladere på.
Hvordan fungerer trådløs opladning?
En typisk overførsel af strøm mellem din trådløse oplader og dit mobilbatteri sker via en strømsender og en strømmodtager, der henholdsvis er placeret i disse enheder. I modsætning til kablet opladning sker der ingen direkte strømoverførsel til batteriet.
Ved trådløs opladning af dit batteri anvendes principperne for elektromagnetisme gennem induktiv opladning. Senderen og modtageren er spoler, hvorigennem elektricitet passerer. Når du placerer din enhed på en opladningsplade eller en trådløs opladningsstation, skaber elektriciteten i deres senderspoler et magnetfelt. Dette magnetfelt får elektriciteten til at passere gennem den modtager, der er placeret i din enhed.
Hvad er de forskellige standarder for trådløs opladning?
De to mest populære standarder er Wireless Power Consortium’s Qi (udtales “Chee”) og Power MattersAlliance’s PMA-standard. De to standarder arbejder inden for forskellige bølgelængder, hvor førstnævnte arbejder mellem 100 kHz og 250 kHz-båndet og sidstnævnte mellem 277 kHz og 357 kHz-båndet.
Qi-standarden dominerer dog markedet og er endda blevet overtaget af Apple. MennoTreffers, formand for Wireless Power Consortium (WPC), tilskriver denne sejr til medlemmernes samarbejde og evne til at forstå begrænsningerne og mulighederne i forbindelse med deres anvendelser.
Er trådløs opladning sikkert for dit batteri og for dig?
Tvivl om sikkerheden ved trådløs opladning opstår først og fremmest ved at høre ordene “elektromagnetiske felter” eller “EMF’er”. Selvom trådløse opladere producerer en vis mængde stråling, er mængden ganske lav. Desuden er opladere kun aktive, når de er i brug.
Et andet problem er varmeafgivelse. Alle elektroniske apparater producerer varme til en vis grad. Den producerede varme kan have en vis indvirkning på den strøm, der overføres til dit batteri. Men med omfattende test og udviklingen i sikkerhedsprotokoller er trådløse opladere sikre til opladning af dit batteri.
Meget tilbehør til trådløs opladning har et væld af sikkerhedsprotokoller, der kan omfatte automatisk lukning af opladningen, når den fulde batterikapacitet er nået, eller når der registreres overdreven opvarmning.
Er trådløs opladning bedre end kablet opladning for batteriets sundhed?
Begge former for opladning har næsten den samme effekt på batteriet. Forskellen ligger i, hvor længe du oplader din enhed. Da strømoverførsel også resulterer i generering af varme, er stigende temperaturer noget, du skal overveje.
Ved hurtigopladning resulterer den højere opladningshastighed i, at din telefon bliver varmere. (Få mere at vide om hurtig opladning med vores guide til hurtigopladning). Den stigende temperatur er normalt mærkbar med kablede opladere.
En ægte, Qi-certificeret oplader sikrer, at alle de nødvendige forholdsregler er indbygget i den for at forhindre skader fra overopladning og overophedning af batteriet. Du vil også finde nogle af disse opladere med køleblæsere og andet lignende tilbehør.
Valget mellem de to forskellige opladere handler i sidste ende om bekvemmelighed.
Oplader kablede opladere batterier hurtigere end trådløse opladere?
Begge typer opladning tilbyder hurtige opladningsfunktioner med kompatible enheder. Dog oplader kablet opladning relativt hurtigere end trådløs opladning, da der ikke er nogen mellemliggende fase. Trådløse opladere mister ca. 20-30% af deres strøm under overførselsprocessen.
Derudover kan etuier og andet tilbehør forstyrre den trådløse opladningsproces, hvilket yderligere kan reducere deres effektivitet og brugervenlighed i forhold til kabelopladning. Du kan få mere at vide om forskellige problemer med trådløs opladning i vores guide.
Forringes batterilevetiden ved hyppig trådløs opladning?
Lad os først forstå begrebet “afladningsdybde” (DoD) for at få en bedre idé om, hvordan dette spørgsmål skal besvares. For at dit batteri kan holde længere, skal den mængde, som batteriet drænes mellem opladningerne, ideelt set reduceres. Derfor øges telefonens batterilevetid faktisk, når afladningsdybden, som er mængden af forbrugt batteriladning, er lavere.
Desuden vil batterier normalt have deres kapacitet reduceret med 20% efter 500 opladningscyklusser. Derfor kan hyppig trådløs opladning ikke bebrejdes for den uundgåelige reduktion.
Hvis du bruger din mobiltelefon eller andre gadgets ofte, sætter du dem måske ret ofte på din trådløse oplader. Dette er dog ikke et problem, da mange smartphones og andre håndholdte enheder benytter sig af batterier, som trives med at blive opladet i korte perioder. Vi anbefaler, at du holder dine batterier mellem 40% og 80% opladet.
Hvis din hyppige opladningsrutine indebærer, at du holder din enhed opladet i længere tid end nødvendigt, kan det dog være potentielt problematisk. Trådløse opladere uden en funktion til automatisk afbrydelse af opladningen, når batteriet er fuldt, kan fortsætte med at levere strøm. Dette kan resultere i overophedning af enheden, hvilket kan påvirke batteriet og potentielt kredsløbene.
Hvorfor dræner min trådløse oplader mit batteri?
Da strømmen kun overføres i én retning med en trådløs oplader, kan opladeren ikke dræne enhedens batteri. Kontroller, om din enhed oplades med en oplader med kabel eller blot en anden oplader. Hvis den gør det, er der en mulighed for, at din trådløse oplader er defekt og måske dræner batteriet.
De fleste batteridykninger på telefonen skyldes snarere softwareproblemer, f.eks. at du konstant opdaterer baggrundsapps, holder Bluetooth og GPS tændt eller holder skærmen i Always-On-tilstand, det er nogle af årsagerne blandt andre, der kan være årsag til batteridræn.
Det kan også være et potentielt hardwareproblem med din enhed. Du kan få mere at vide om, hvordan du forbedrer din telefons batterilevetid med vores ultimative guide til at øge batterilevetiden på telefoner og iPhones.
Hvorfor overophedes min telefon, når den oplades trådløst?
Hvis din trådløse oplader ikke leveres med beskyttelsesprotokoller mod overophedning, kan det føre til overophedning af din telefon. Dette er normalt tilfældet med ucertificerede og knock-off-opladere, der ikke følger passende standarder for trådløs opladning.
Hvis det ikke er opladeren, der er problemet, kan det være coveret. Det er ikke alle mobilcovers, der kan bruges samtidig med en trådløs oplader. Metalcovers og tykke beskyttelsescovers kan f.eks. fange varme, som igen kan overophede din telefon. Få mere at vide med vores indlæg: Slip alle bekymringer om trådløs opladning med cover på.
Et hardwareproblem kan også forårsage overophedning, når du oplader din telefon trådløst. Det er vigtigt at få din mobiltelefon kontrolleret for eventuelle beskadigede komponenter, da overophedning kan resultere i en hurtigere nedbrydning af din enhed. Du kan stole på vores eksperter til at diagnosticere og reparere dine problemer med mobiltelefonen.
Kan trådløs opladning overoplade min mobiltelefons batteri?
Batterier kan ikke oplades ud over deres kapacitet, heller ikke med en trådløs oplader. Fortsat levering af strøm kan dog forårsage overophedning, hvis de relevante protokoller ikke er på plads i din trådløse oplader. Som vi har diskuteret, kan overophedning forårsage potentielle skader på din enhed og dens batteri.
Vi anbefaler heller ikke, at du oplader dit batteri til 100 %. Ideelt set er det en fordel at holde batteriet opladet op til 80 %. Hvis du altid oplader batteriet i din telefon til fuld kapacitet, kan det føre til, at batteriet nedbrydes meget hurtigere.
Ting, du skal huske om trådløs opladning
Selvom trådløs opladning er en problemfri metode til at få dine batterier opladet fuldt ud, er der nogle ting, du skal gøre og ikke gøre, som du skal følge.
- Selvom den kaldes en trådløs oplader, skal den stadig være tilsluttet en strømkilde. Du skal bruge en strømadapter med passende wattstyrke, for at din oplader kan holde, hvad den lover.
- Hvis din enhed ikke understøtter kompatible standarder for trådløs opladning, f.eks. Qi-opladning, eller hvis den ikke har den nødvendige hardware, kan den ikke oplades trådløst. Du kan benytte dig af covers eller modtagere til trådløs opladning for at bruge denne opladningsteknologi.
- En anden potentiel forhindring er tilpasningen af spolerne i dine enheder. Spolerne skal være korrekt tilpasset, for at opladningen kan leveres. I magnetiske opladere, f.eks. MagSafe-opladere til iPhones, hjælper magneterne med tilpasningen.
- Du bør også overveje eventuelle huller, som dine covers og etuier skaber mellem din oplader og din mobiltelefon.
Gå trådløs med trådløs opladning
Trådløse opladere er en fantastisk måde at genoplade telefonens batteri på. Der er dog også nogle ulemper ved det. I forhold til kablede opladere bruger disse opladere ikke strømmen effektivt. De kan ikke bruges sammen med visse former for telefontilbehør og kræver, at spolerne tilpasses for at levere opladningen.
Vi håber, at vi har hjulpet dig med at lære mere om trådløs opladning af dit telefonbatteri og andre enheder. Leder du efter flere nyttige oplysninger, eller har du brug for en opgradering af en oplader? Tag kontakt til os for at finde de bedste opladere og meget mere!