Din eksterne harddisk kan være et vigtigt aktiv på arbejdet eller i skolen. Disse lagerløsninger gør det nemt at dele store filer og andre data uden den tidsmæssige forsinkelse, som upload og downloading fra cloud storage medfører. Du kan få mere at vide om eksterne harddiske i vores købsguide til eksterne harddiske.
Men som med enhver digital gadget kan du på et tidspunkt støde på problemer med den.
I dette indlæg vil vi se på nogle almindelige problemer med eksterne harddiske og deres mulige løsninger. Vi vil også give dig et par tips undervejs om, hvordan du bruger din eksterne harddisk korrekt for at undgå tab af data og andre fejl.
Hvorfor vises min eksterne harddisk ikke?
Hvis din eksterne harddisk ikke registreres af dit system, kan det skyldes følgende problemer.
Hardwareproblemer
Defekt hardware kan være en mulig årsag til, at din eksterne harddisk ikke bliver opdaget. Eksterne harddiske kan let blive beskadiget ved fald og stød på grund af deres mekaniske komponenter. Beskadigede kabler eller USB-porte kan også være et problem.
Driverproblemer
Drivere er kommunikationsbroerne mellem din enhed og dit system. Hvis dine drivere ikke opdateres regelmæssigt, er de måske ikke udstyret til at håndtere kommunikationen mellem enhederne. Desuden kan beskadigede drivere ikke længere tilbyde deres funktionalitet.
Filsystemformat
Kompatibiliteten af filsystemet på din driver med din værtsenhed er en anden mulig årsag til, at dit eksterne diskdrev ikke registreres. Læs afsnittet Sådan formateres en ekstern harddisk for at få mere at vide om filsystemer.
Strømproblemer
Hvis din eksterne harddisk kræver en ekstern strømkilde, skal du kontrollere, at du har sat den i stikkontakten. Derudover kan det også give problemer, hvis du ikke bruger den rigtige USB-port. Hvis dit diskdrev er med USB 3.0 tilslutning, skal de sættes i USB 3.0-porte, da USB 2.0-porte ikke kan levere tilstrækkelig strømforsyning.
Hvordan løser man problemer med ekstern harddiskdetektion?
Her er nogle måder, du kan prøve at løse problemer med opstart af ekstern harddisk.
Genstart dit system
Nogle gange kan en simpel genstart af dit system løse problemet hurtigt.
Prøv at tilslutte til en anden USB-port eller computer
Brug en anden USB-port på din computer. Hvis det stadig ikke virker, kan du prøve at oprette forbindelse til et andet system. Brug også et andet kabel, hvis ovenstående fremgangsmåder ikke virker. Sørg for, at dine eventuelle strømkabler er tilsluttet og fungerer. Hvis dit eksterne diskdrev har en tænd/sluk-knap, skal du sørge for, at du har tændt den. Disse trin vil hjælpe med at eliminere eventuelle hardwareproblemer.
Kontroller, om der er problemer med enhedsdrivere
På dit Windows-system kan du følge nedenstående trin for at kontrollere, om der er problemer med drivere.
- Sæt din eksterne harddisk i computeren.
- Åbn værktøjet Diskhåndtering ved at
- Tryk på Win + X
- Højreklikke på Start-knappen for at åbne Power User-menuen og klikke på Diskhåndtering på listen
- Åbn dialogboksen med Win + R og indtast diskmgmt.msc
- Udvid kategorien Diskdrev, og led efter enheder med et gult udråbstegn ved siden af dem. Tjek også afsnittet Universal Serial Bus Controllers for det samme.
- Højreklik på enheden med udråbstegn, og vælg Egenskaber.
- Du burde kunne finde fejlmeddelelsen under Enhedsstatus.
Her er et par generelle løsninger på fejlmeddelelser om enhedsstatus.
- Prøv at køre Systemgendannelse, hvis problemet er opstået for nylig. Dette vil rulle eventuelle nylige ændringer tilbage, der blev foretaget.
- Højreklik på enheden, og klik på Egenskaber. Du kan prøve følgende fremgangsmåder fra vinduet Enhedshåndtering.
- Opdater driver for at installere en opdateret driver. Vi anbefaler, at du tjekker producentens websted for at få specifikke drivere.
- Klik på fanen Driver -fanen, og vælg Roll Back Driver for at tilbageføre eventuelle nylige driveropdateringer.
- Klik på knappen Afinstaller enhed -knappen for at fjerne enheden og genstarte systemet. Dette skulle tvinge Windows til at geninstallere driveren og muligvis rette problemerne.
Brug Diskhåndtering til at kontrollere diskdriveren
På dit Windows-system følger du nedenstående trin for at kontrollere driverne,
- Sæt din eksterne harddisk i din computer.
- Åbn værktøjet Diskhåndtering ved at
- Tryk på Win + X
- Højreklikke på Start-knappen for at åbne Power User-menuen og klikke på Diskhåndtering på listen
- Åbn dialogboksen med Win + R og indtast diskmgmt.msc
- Dit drev skal være under de primære og eventuelle sekundære diske. Den bør vises som et flytbart volumen.
- Hvis den er tilgængelig i Diskhåndtering, skal du følge trinene for oprettelse af et nyt drevvolumen.
Opret en ny drevvolumen
Hvis nogen af ovenstående løsninger har gjort dit eksterne drev synligt, er det næste skridt at initialisere drevet.
Hvis dit drev kun viser Uallokeret plads, skal du oprette en ny partition, så operativsystemerne kan bruge lagerpladsen.
Her kan du se, hvordan du partitionerer en ekstern harddisk.
- Højreklik et vilkårligt sted på Uallokeret plads, og vælg Ny simpel volumen.
- Følg guiden for at oprette en ny partition.
- Når partitionen er færdig, kan du se den på Denne PC og bruge den.
Hvis dit drev er partitioneret, og det stadig ikke er synligt på dit system, skal du indstille et drevbogstav.
Her er hvordan du ændrer drevbogstavet
- Højreklik på drevets partition, og vælg Skift drevbogstav og stier.
- Hvis den ikke har noget bogstav tildelt, skal du klikke på Tilføj og vælge et. Hvis det har, skal du klikke på Skift og prøve et andet.
- Sørg for, at du vælger at vise alle drev i Denne pc for at få drevet til at blive vist.
Undgå at bruge bogstaver som A og C, da de er reserveret af Windows. Generelt er andre bogstaver som G og J standardvalg for flytbare drev.
Formater den eksterne harddisk
Hvis alt andet fejler, kan du blive nødt til at formatere din eksterne harddisk. Denne proces vil resultere i, at alle data på drevet slettes.
Sådan løser du problemer med detektion af ekstern harddisk på Mac
Mac-systemer er lidt anderledes end Windows-systemer. Mens nogle af de tidligere nævnte fremgangsmåder kan anvendes til macOS, er der her et par flere løsninger, der er specifikke for disse systemer.
Problemer med filsystemkompatibilitet
Mac-systemer fungerer kun med visse filsystemer. Hvis din eksterne harddisk ikke er optimeret til at blive brugt med macOS, kan du ikke få adgang til den ved blot at sætte drevet i stikket.
Du kan kontrollere, om dit drev er forkert formateret, ved at gå til Apple i menuen øverst på værktøjslinjen, derefter til Om denne Mac og klikke på Lager. Hvis dit drev vises her, er der højst sandsynligt tale om et formateringsproblem. Du kan også gå gennem Systemrapport i samme menupunkt for at få flere oplysninger.
Drevet vises ikke på skrivebordet
Der er en mulighed for, at dit system genkender drevet, men blot ikke viser det. Normalt bør du stadig kunne finde drevet i venstre kolonne i Finder -menuen under Locations.
Her kan du se, hvordan du finder en ekstern harddisk på macOS:
- Gå til Indstillinger i Finder-menuen, og vælg Generelt.
- Markér Eksterne drev, og det skulle gøre det muligt at vise drev på skrivebordet.
Prøv at nulstille NVRAM
Følg nedenstående trin for at nulstille NVRAM’en.
- Luk dit system ned, og tænd det igen
- Tryk straks og samtidig på Option, Command, P og R i mindst 20 sekunder
- Hvis det ser ud til, at dit system genstarter igen, skal du slippe tasterne
- Du vil høre et andet opstartssignal
Kontroller Apples Diskværktøj
Gå over til Systemindstillinger og find Diskværktøj. Du kan også bruge Spotlight til at gøre det samme. Hvis du kan finde din eksterne harddisk her, skal du klikke på Mount -indstillingen for at gøre den synlig på skrivebordet og i Eksterne drev -indstillingen i Finder -menuen.
Hvordan formaterer man en ekstern harddisk?
Uanset om du bruger en helt ny harddisk eller om du genbruger en gammel harddisk med et nyt system, er det vigtigt at formatere harddisken til et kompatibelt filsystemformat for dit tilsluttede system.
De fleste eksterne harddiske er formateret til at blive brugt med Windows OS. Og selv om de er kompatible med macOS, skal du i de fleste tilfælde omformatere dem.
Filsystemformater
Inden vi ser på, hvordan du formaterer din eksterne harddisk, er her de fem vigtigste filsystemer, som du sandsynligvis vil bruge.
NTFS (New Technology File System)
NTFS er standardfilsystemet for Windows-operativsystemer; det betyder, at Windows-baserede systemer kan læse og skrive til disse formatdrev uden problemer. Disse drev kan dog kun læses af macOS- og Linux-systemer. Du skal bruge yderligere software fra tredjepart for at skrive til disse drev på disse systemer.
File Allocation Table 32 (FAT32)
Dette ældre filsystem anerkendes af Windows-, Linux- og macOS-systemer. FAT32 understøtter dog ikke installation af nyere versioner af Windows og kræver, at de enkelte filer ikke må være større end 4 GB.
Udvidet filallokeringstabel (exFAT)
exFAT er kompatibel med både Windows- og macOS-systemer og har i modsætning til sin forgænger FAT32 ikke nogen begrænsning af filstørrelsen. Dette filsystem kan dog ikke bruges med File History eller Time Machine.
Apple-filsystem (APFS)
Fra High Sierra er APFS det nyere filsystem, der er beregnet til interne drev i macOS-systemer. Disse er designet til at blive brugt med eksterne SSD’er og giver bedre ydeevne og pålidelighed. APFS er dog ikke kompatibelt med OS X Sierra eller ældre systemer. Endvidere kræves der yderligere software, hvis du ønsker at læse dette filsystem på andre styresystemer.
Hierarkisk filsystem Plus (HFS+)
HFS+, der også er kendt som macOS Extended Journaled, anbefales til eksterne harddiske. Dette filsystem, der er udviklet af Apple, er det primære Mac OS X-filsystem.
Formatering/omformatering af eksterne harddiske
I dette afsnit guider vi dig trin for trin til processen med at formatere eller omformatere din eksterne harddisk til forskellige operativsystemer.
Hvis du omformaterer din lagerenhed, skal du huske at tage backup af alle dine vigtige data, før du formaterer drevet.
Sådan formateres en ekstern harddisk Windows 10
- Tilslut den eksterne harddisk til din computer. Hvis den kræver en ekstern strømkilde, skal du sørge for, at strømkablet også er tilsluttet.
- Dit system bør automatisk registrere din enhed. Hvis ikke, skal du åbne Stifinder og finde drevet i sidebaren.
- Højreklik på drevet, og vælg Format for at starte formateringsprocessen.
- Vælg et passende format under File System (Filsystem).
- Du kan tilpasse drevnavnet under Volume Label.
- Marker Quick Format, og klik på Start for at formatere drevet.
- Du modtager en meddelelse, når drevet er formateret med succes.
Sådan formateres ekstern harddisk til macOS
- På dit macOS-system skal du åbne Finder og derefter Programmer og klikke på Hjælpeprogrammer. Du kan også bruge genvejen Shift + Command + U. Dobbeltklik på Diskværktøj.
- I venstre sidebar skal du vælge det drev, du vil formatere, og gå til fanen Slet -fanen.
- Vælg et passende format under File System under Format -menuen.
- Du kan tilpasse drevnavnet, inden du klikker på knappen Erase -knappen.
- Du modtager en meddelelse, når drevet er formateret med succes.
Hvordan reparerer man en beskadiget ekstern harddisk?
Hvis du kan se dit eksterne drev på dit system, kan du bruge følgende to fremgangsmåder til at håndtere en beskadiget ekstern harddisk. Disse fremgangsmåder kan dog resultere i tab af data eller kun efterlade fragmenter af data tilgængelige.
Før du prøver disse fremgangsmåder, anbefaler vi, at du bruger pålidelig data recovery software til at gendanne beskadigede filer og data.
Scan den eksterne harddisk
- Åbn Denne PC eller Min computer
- Vælg din eksterne harddisk
- Højreklik og vælg Egenskaber
- Klik på Værktøjer i Egenskaber, og klik derefter på Kontrol
- Dette vil scanne dit drev og rette eventuelle drevfejl
Brug chkdsk på Windowssystemet
- Tryk på X + Win, og vælg Kommandoprompt. Alternativt kan du højreklikke på Start -knappen og indtaste “cmd” i søgefeltet og trykke på Enter. Klik på det nye vindue, “cmd.exe”.
- Du vil se noget i retning af C:\Users\Asus EV> eller C:\Windows\system32> i kommandoprompten. Skriv “chkdsk d: /f” eller “chkdsk d: /r”, hvor du erstatter “d” med din eksterne harddisks bogstav.
Parameteren “/f” skal rette eventuelle fejl på disken, mens parameteren “/r” retter eventuelle dårlige sektorer på disken.
Bedste praksis for at undgå problemer med ekstern harddisk
Alle elektroniske enheder har en bestemt levetid. For at få den bedste udnyttelse af din eksterne harddisk er her et par tips.
- Hav et antivirusprogram installeret på dit system.
- Brug din eksterne harddisk under korrekte driftsforhold.
- Brug altid Sikker udtagning eller lignende muligheder for at forhindre risikoen for tab eller ødelæggelse af data.
- Træk eller træk ikke i kabler for at undgå at beskadige dem.
- Overvåg regelmæssigt din eksterne harddisks tilstand ved hjælp af “chkdsk”- og S.M.A.R.T.-programmerne.
- Overfyld ikke harddisken, og komprimer om nødvendigt filer, før du gemmer dem.
- Opbevar dine eksterne drev på passende vis for at undgå, at eksterne skader påvirker dem.
Klar til at gemme dine data
Vi håber, at dette indlæg har hjulpet dig med at lære, hvordan du løser problemer med eksterne harddiske. Men eksterne harddiske er ikke de eneste bærbare opbevaringsløsninger til dine digitale data.
Vil du gerne finde ud af, hvilken bærbar lagerenhed der er det rigtige valg for dig? Tjek vores guide til bærbare lagringsenheder, for at lære mere om bærbare lagringsløsninger!
Find de bedste eksterne harddiske fra Western Digital, Samsung, Toshiba og mange flere mærker hos os! Hvis du har brug for hjælp til at vælge en, der passer til dine behov og opbevaringskrav, kan du kontakte vores team!