Skærmbeskyttere er noget af det mest populære mobiltilbehør folk køber, for at beskytte deres enhed mod uheldige situationer hvor skærmen kan gå i stykker. Mens du sagtens kan finde en skærmudskiftningsservice eller andre services (du kan stole på vores meget dygtige teknikere til alle dine behov for reparationer!), så kan en skærmbeskytter spare dig for både tid og penge.
At finde den rette skærmbeskytter til din iPhone eller Samsung, er det samme som at finde det perfekte cover eller etui med beskyttende egenskaber. Skærmbeskyttere kan mere end blot at beskytte skærmen mod skader.
I dette blogindlæg kan du lære mere om skærmbeskyttere og finde ud af, hvilken type skærmbeskytter du bør investere i.
Hvad er skærmbeskyttere lavet af?
Generelt set, så er skærmbeskyttere enten lavet af plastik eller glas. Skærmbeskyttere af plastik er typisk lavet af polyetylentereftalat (PET) eller termoplastisk polyuretan (TPU). Og så er de ofte til den tynde side. På den anden side er skærmbeskyttere, der er kendt som hærdet glas, relativt tykkere. De har også en tendens til at være dyrere end skærmbeskyttere af plastik.
Hvad er forskellen på skærmbeskyttere af henholdsvis glas og plastik?
Mens både glas og plastik har til formål at minimere skader på skærmen, tilbyder de begge nogle særlige egenskaber.
Den åbenlyse forskel på plastik og glas, er den tykkelse de giver skærmen. Skærmbeskyttere af plastik har en tykkelse på omkring 0.1 mm, mens glas har en tykkelse på alt mellem 0.3 mm og 0.5 mm.
Hvad angår beskyttende egenskaber, så er hærdet glas et bedre valg end en tynd skærmbeskytter af plastik. Hvis du derimod er mere til plastik, så tilbyder termoplastisk polyuretan (TPU) bedre beskyttelse i modsætning til skærmbeskyttere af polyetylentereftalat (PET).
Hvis udseendet skal med i overvejelserne, så har skærmbeskyttere af hærdet glas generelt set en flot fremtræden. De ligner telefonens skærm ret meget og har typisk en afvisende egenskab over for olie og ridser. Plastik ser måske ikke lige så nydeligt ud og er dét sværere at rengøre i modsætning til glas.
Prismæssigt, så er skærmbeskyttere af glas dyrere. På den anden side er skærmbeskyttere af polyetylentereftalat (PET) billigere end termoplastisk polyuretan (TPU).
Hvilke andre typer af skærmbeskyttere findes der?
Udover glas og plastik, findes der også skærmbeskyttere lavet af forskellige materialer og kombinationer af materialer.
Skærmbeskyttere med flere lag
Skærmbeskyttere med flere lag har, som navnet antyder, flere beskyttende lag der kan inkludere oleofobisk nano-belægning, en brudsikker film eller et gennemtrængeligt silikonelag oven på hærdet glas.
Disse skærmbeskyttere tilbyder bedre holdbarhed end en simpel skærmbeskytter, og de kan modstå mange flere slag.
Keramisk skærmbeskytter
Den uorganiske keramik-film tilbyder bedre holdbarhed til en højere pris – i modsætning til et hærdet glas. Denne type skærmbeskytter er lavet af Aluminiumoxid, Zirconiumoxid og Titaniumdioxid, og den tilbyder modstandsdygtighed over for høje temperaturer, sammenstød, høj mekanisk styrke og gode antimikrobielle egenskaber.
Skærmbeskytter af hydrogel
Skærmbeskyttere af hydrogel er typisk lavet af termoplastisk polyuretan (TPU) og føles gummiagtige. De er som regel mere holdbare end PET-skærmbeskyttere og kan selv fikse mindre ridser. Den vandbaserede teknologi brugt til disse skærmbeskyttere, gør dem afvisende over for støv og snavs.
Skærmbeskytter af flydende glas
En flydende skærmbeskytter er, i modsætning til andre skærmbeskyttere, en flydende væske du smører eller sprayer på skærmen. Disse skærmbeskyttere er lavet af silica. Mens det anses som en magisk løsning til smartphone-skærme, så lever disse skærmbeskyttere ikke op til de standarder som traditionelle materialer har sat for skærmbeskyttelse.
Disse er nemme at påsætte og har typisk en oleofobisk belægning samt antibakterielle egenskaber. De kan dog ugyldiggøre enhver garanti eller reklamationsret. De udfylder heller ikke revner eller ødelagte skærme, som nogle måske reklamerer med. Vi anbefaler ikke dette produkt, hvis du leder efter en ordentlig skærmbeskyttelse.
Andre egenskaber
Udover at beskytte din skærm mod ridser og skader, så tilbyder skærmbeskyttere flere egenskaber.
Matte skærmbeskyttere
Matte skærmbeskyttere reducerer blænding, hvilket gør dem gode til folk der bruger deres smartphone i lyse omgivelser. Disse har en tendens til at sprede farverne på skærmen og afmætte farverne. Ændringerne er dog ubetydelige.
Denne type skærmbeskytter er naturligt afvisende over for fingeraftryk grundet den lidt ru overflade. Disse er tilgængelige i glas, plastik og hydrogel.
Skærmbeskytter med privatlivsfilter
Denne skærmbeskytter gør at din skærm kun er synlig fra en bestemt vinkel. Disse er gode til folk der arbejder med private og fortrolige materialer på deres smartphone. De kan dog være besværlige at bruge til hverdag.
Eftersom skærmen kun er synlig fra en bestemt vinkel, kan det være problematisk at bruge den på behagelig vis. Den giver også farverne på skærmen noget kontrast. Disse er typisk lavet af glas og får nemt fingeraftryk og udtværinger på skærmen.
Skærmbeskyttere med anti-blå lys
Elektroniske skærme, uanset om det er din smartphone eller computer, udsender blåt lys der forstyrrer din cirkadiske cyklus, særligt om natten. En beskytter mod blå lys dæmper dette og tilbyder 100% blokering af UV-lys.
Mange telefoner har dog allerede funktioner som komfort til øjnene eller lignende, som kontrollerer det blå lys. Disse skærmbeskyttere har ydermere en gullig farvetone, som påvirker farverne på din skærm under normale lysforhold.
Skærmbeskyttere med spejl
Disse skærmbeskyttere af hærdet glas, bringer noget æstetik til din skærm med det spejl-lignende finish. Du kan finde disse skærmbeskyttere med spejl i forskellige farver. Disse kan også fås med privatlivsfilter, ligesom de føromtalte skærmbeskyttere med selvsamme filter. Ydermere kan de også blokere for UV-lys og blå lys fra skærmen.
Deres farvetone kan dog påvirke farverne på din skærm. De tilbyder nok heller ikke anti-blænding, og hvis de ikke har en oleofobisk belægning, får de sandsynligvis fingeraftryk og udtværinger på skærmen.
Ofte stillede spørgsmål om skærmbeskyttere
I dette blogindlæg besvarer vi nogle af de spørgsmål om skærmbeskyttere, som folk har søgt mest på.
Hvor meget koster en skærmbeskytter?
Skærmbeskyttere kan koste alt fra 30 kr. til 400 kr., men det afhænger meget af typen såvel som mærket.
Hvordan sætter man en skærmbeskytter på en iPhone?
Hvis du sætter selv den bedste skærmbeskytter til iPhone forkert på, kan det se grimt ud. Processen for påsætning af forskellige typer af skærmbeskyttere kan variere, derfor skal du huske at læse instruktionerne på pakken først.
Følgende er dog nogle af de generelle trin, som du kan følge når du skal sætte din skærmbeskytter på hvilken som helst smartphone-skærm:
- Husk at fjerne den beskyttende film, som kan sidde på skærmen i forvejen.
- Brug en vådserviet til at rense overfladen for støvpartikler, snavs, pletter og fingeraftryk.
- Tør den ren med en tør serviet for at absorbere fugten, da det kan påvirke skærmbeskytterens lim.
Påsætning af hærdet glas
- Placer din enhed i hjælperammen, hvis den medfølger.
- Fjern filmen fra skærmbeskytteren og tilpas den skærmens linjer på din enhed. Du kan også bruge hjælpeklistermærker til at opnå den perfekte tilpasning. Placer dem i toppen og bunden af skærmbeskytteren.
- Placer forsigtigt skærmbeskytteren på skærmen og lad den klistre sig godt fast. Du kan justere den forsigtigt ved at løfte skærmen.
- Brug en mikrofiberklud til at tørre skærmen ren med, og med en fast bevægelse skubbe eventuelle luftbobler ud i kanten af skærmen.
Skærmbeskytter af plastik
- Fjern den beskyttende film fra skærmbeskytteren og tilpas den toppen af skærmen på din telefon.
- Lad den øverste del af skærmbeskytteren klistre sig fast til skærmen. Brug den inkluderede gummiskraber til langsomt at presse skærmbeskytteren ned mod resten af skærmen. Hvis du ikke har en gummiskraber til rådighed, kan du bruge et hårdt stykke plastik dækket med en mikrofiberklud.
- Skub eventuelle luftbobler ud i kanten med skraberen.
- Fjern forsigtigt yderligere film fra skærmbeskytteren, men uden at løfte selve skærmbeskytteren fra mobilskærmen.
- Brug en mikrofiberklud til at tørre skærmbeskytteren af.
Hvad skal du overveje, før du køber en skærmbeskytter?
Udover at kende til de forskellige typer og funktioner, er det vigtigt at tjekke størrelsen på skærmbeskytteren. En skærmbeskytter til iPhone 13 Pro Max, passer ikke helt så godt til en iPhone 11. En skærmbeskytter til Samsung Galaxy S22 Ultra, vil ikke være den samme som til en Galaxy S21.
Telefoner fås i forskellige størrelser og former. En fliptelefon som Galaxy Z Fold 4, skal bruge en anden type skærmbeskytter sammenlignet med et standard design. Du bør også se efter hvordan skærmbeskytteren passer til din skærm. Nogle skærmbeskyttere tilbyder en kant-til-kant tilpasning, hvilket giver et glat look.
Hvis muligt, anbefaler vi at vælge en skærmbeskytter der passer til telefonens mærke. Eksempelvis sikrer en Samsung skærmbeskytter den rigtig pasform og garanterer et højkvalitets produkt til din Samsung smartphone.
Hvordan får man luftbobler væk fra skærmbeskytteren?
Ofte er påsætningen af skærmbeskytteren på egen hånd, en process der kun kræver meget tålmodighed. Eftersom forebyggelse er bedre end reparation, kan du følge nedenstående trin for at undgå luftbobler, når du sætter din skærmbeskytter på;
- Vask dine hænder med sæbe, så du undgår at få snavs og støv fra hænderne på den klistrende bagside af skærmbeskytteren.
- Tilpas skærmbeskytterens placering på skærmen før du sætter den på, så du ikke skal justere på den efterfølgende.
- Brug en gummiskraber eller et kort med bløde kanter, som ikke er olieret, til forsigtigt at skubbe alle luftboblerne fra midten ud mod kanten af skærmbeskytteren.
- Hvis luftboblerne sidder fast i kanterne, kan du bruge et tyndt stykke plastik (brug ikke fingrene) til at løfte kanterne lidt og dermed få luftboblerne ud. Sæt skærmbeskytteren ordentligt på igen.
Skal telefoner med Gorilla Glass på skærmen også bruge en skærmbeskytter?
Udviklet og lavet af Corning; Gorilla Glass er kemisk forstærket glas der tilbyder en fantastisk beskyttelse mod ridser og ved fald. Det seneste produkt fra mærket er designet til at være tyndt og endnu mere holdbart.
Mens disse skærme kan håndtere slid fra hverdagen, er det alligevel aldrig en dårlig ide at tilføje et ekstra beskyttende lag. Udover at gøre glasset endnu stærkere, kan du få yderligere egenskaber såsom anti-blænding.
Hvordan fjerner man en skærmbeskytter? Hvordan fjerner man en skærmbeskytter af glas?
Selv de bedste skærmbeskyttere skal fjernes, når de har gjort det arbejde de skulle og beskyttet din skærm mod skader. Her er de generelle trin for hvordan du fjerner en skærmbeskytter, der er klistret fast til skærmen:
- Hvis skærmbeskytteren er revnet eller flækket, er det en god ide at bruge tape til at holde alle stykkerne samlet, når du fjerner glasset. På den måde undgår du at komme til skade.
- Brug en føntørrer på den laveste varme og bevæg den frem og tilbage over skærmen, for at svække limen. Husk at føntørren ikke må være alt for tæt på eller blæse for meget på ét sted, da dette kan beskadige telefonens skærm. Gør dette i 15 sekunder.
- Med hjælp fra en tandstik, kan du forsigtigt løfte et hjørne af skærmbeskytteren.
- Skub et glat plastikkort under det hjørne du har løftet, hvorefter du forsigtigt kan skubbe det rundt om hele skærmbeskytteren for at løsne kanterne. Gentag denne process endnu en gang.
- Dernæst skal du skubbe kortet på langs under skærmbeskytteren og forsigtigt løfte den mens du bevæger kortet i én retning. Sørg for ikke at trykke for hårdt, da dette kan beskadige din mobilskærm.
- Når det er fjernet, skal du tørre telefonens overflade ren med en vådserviet eller alkoholserviet, for at fjerne eventuelle rester af lim. Tør overfladen ren med en mikrofiberklud.
Hvordan renser man en skærmbeskytter?
En Apple skærmbeskytter eller en Samsung skærmbeskytter – blanke skærmbeskyttere er modtagelige over for udtværinger og fingeraftryk, hvis ikke de har et oleofobisk lag. Sådan kan du rense din skærmbeskytter:
- Brug en mikrofiberklud til at tørre overfladen ren med. Dette er en hurtig og effektiv måde hvorpå du kan fjerne støv eller udtværinger, uden at beskadige skærmbeskytteren.
- Brug en alkoholserviet eller en blanding af 60% destilleret vand og 40% isopropylalkohol. Gør en mikrofiberklud fugtig med blandingen og tør snavs af, som har sat sig på skærmbeskytteren. Brug en mikrofiberklud til at tørre overfladen ren.
- Brug en UV desinficeringslampe til at fjerne skadelige bakterier og vira. Vores telefoner er eksponerede for mange ting og sådan en lampe kan hjælpe dig med at forbedre din hygiejne og dit helbred.
Find brugbare produkter til rengøring og hygiejne fra vores sortiment!
Flot og beskyttet!
Med vores behjælpelige guide, håber vi at du nu er i stand til at vælge hvilken skærmbeskytter du vil investere i. Uanset om du skal bruge en skærmbeskytter til Pixel 6 Pro, Huawei, iPhone SE eller Samsung S21, så kan vores brede udvalg give dig mange valgmuligheder der passer til ethvert budget.Vi tilbyder meget mere brugbart og praktisk mobiltilbehør, som kan forbedre din oplevelse med din smartphone. Kontakt os for at lære mere om hvordan vi kan guide dig til de rette produkter!